Om oss

Om Mamma Carina

Jag heter Carina och är mamma till sju barn och mormor/farmor till fyra barnbarn. Jag är även
utbildad barnmorska, vilket är inspirationen bakom namnet Mamma Carinas. Mina vänner brukar
skämtsamt säga att jag har två BB – Bed & Breakfast och BB/förlossning.

Från dröm till pensionat

Jag är född och uppvuxen i Stockholm och har bott många år i Uppsala. Jag har alltid älskat att ha
många gäster och att ordna fester, och någonstans där föddes också idén till att driva pensionat.
En gång, när jag bodde i Uppsala, hade vi besök av vänner från Tjeckien, Kroatien och Sverige. De
stannade en hel vecka, och vi var sammanlagt 27 personer som jag lagade frukost, lunch och
middag till varje dag. Jag ordnade bäddplatser åt alla i vårt hus, och när veckan var slut slog det
mig: ”Jag kanske skulle starta ett litet hotell?” Det var första gången jag verkligen tänkte att det
här, det skulle jag kunna göra på riktigt.
Just då studerade jag till barnmorska, och när jag sedan var färdig och hade flyttat till Småland
kände jag: ”Nu har jag förverkligat en dröm – varför inte förverkliga nästa?” Så när jag fann
Horstorps Gård föll jag pladask. Det var kärlek vid första ögonkastet. Här har jag byggt mitt
pensionat, som öppnade 2010.

Inspiration från världen

Långt innan dess hade jag haft en förkärlek för resor och att bo på små, personliga ställen. När jag
var ung och var i Österrike och åkte skidor bodde vi på små guesthouses, där vi satt tillsammans
med familjen i huset och åt frukost. Jag tyckte det var så mysigt och hemtrevligt.
När vi senare reste i Europa med barnen besökte vi vänner och sov hos dem, ibland på golvet, och
fick på så sätt träffa deras vänner och den lokala befolkningen. Det är en av grunderna till min
dröm – att skapa en plats där människor verkligen möts. Jag älskar att se hur gästerna på mitt
pensionat pratar med varandra och har trevligt, något som inte alls är lika vanligt på stora hotell.

Mina passioner

Jag har alltid haft ett starkt intresse för människor och hälsa, men jag har också många andra
passioner. Jag älskar att rita hus, bygga och snickra. När jag en gång stod inför valet av utbildning
vägde jag mellan att bli barnmorska eller arkitekt – två helt olika vägar. Jag har även ett stort
intresse för odling och trädgård, och att laga mat och ordna fester tycker jag är väldigt roligt.
Trots att jag inte är en professionell kock har 40 års erfarenhet av matlagning, brödbak och att ta
hand om ett hushåll på nästan tio personer gett mig mycket praktisk kunskap.

Matlagning och svenska traditioner

När jag väljer mat och rätter att laga är det framför allt mammas hemlagade mat. Jag
brukar säga att jag har tränat i 30 år på mina sju barn, vänner och släkt. När vi bodde
i Uppsala odlade jag mycket av våra egna grönsaker. På den tiden var det inte ens en
fråga om att välja ekologiskt – det handlade om att vi helt enkelt inte hade råd att
köpa färdiglagad mat.
Jag brukade skoja och säga: ”Man tager vad man har, sa Kajsa Varg – koka soppa på en spis!” Det
spelade ingen roll hur lite det fanns i skafferiet, jag kunde alltid få ihop någonting. ”Hur man får en fjärdedels falukorv att räcka till middag för alla barnen och deras kompisar” – det kan jag!
Idag är det nästan tvärtom; färdigprocessad mat kan vara billigare än att laga från grunden. Men
för mig har det alltid varit naturligt att baka eget bröd och laga mat från rena råvaror.
Jag värnar också om svensk matkultur och tycker att det är viktigt att bevara våra traditionella
rätter. Därför lagar jag gärna klassisk svensk husmanskost, som köttbullar och potatismos, särskilt
när vi har utländska gäster. Småländsk ostkaka hör också till mina favoriter.

Kost, hälsa och helhetstänk

Det var först för ungefär 10–15 år sedan som jag började förstå den djupare kopplingen mellan
kost och hälsa. Ju mer jag lärde mig om näring och hur maten påverkar kroppen, desto mer
medvetna val började jag göra.
Svensk sjukvård är fantastisk på att hantera akuta sjukdomar och symtom, men jag tror starkt på en
holistisk syn på hälsa – att se till helheten och identifiera grundorsakerna till sjukdomar. Genom att
arbeta förebyggande och göra rätt förändringar kan vi förbättra vår hälsa på ett mer långsiktigt och
hållbart sätt. Därför undviker jag socker och processad mat och väljer närproducerade och
ekologiska råvaror när det är möjligt.

Min vision för pensionatet

För närvarande serverar vi främst frukost på pensionatet, och mat erbjuds på beställning vid fest,
evenemang eller när grupper bokar i förväg. Min vision är att kunna erbjuda helpension med
gående bord, precis som på de klassiska svenska pensionaten förr i tiden.
Jag fascineras av hotell- och pensionatshistoria, och jag inspireras av den traditionen i mitt eget
pensionat.

Bankeryd idag

Bankeryd är en tätort i nordvästra hörnet av Jönköpings kommun och har cirka 9 000 invånare.
Orten präglas av en stark industriell tradition, särskilt inom penseltillverkning, och en stor del av de
penslar som tillverkas i Norden kommer härifrån. Bankeryd har ett aktivt näringsliv med över 300
aktiebolag, och här finns goda kommunikationer till Jönköping, inklusive järnvägsstation och flera
busslinjer. För den som föredrar att cykla finns även en cykelbana till Jönköping, som ligger cirka 10
km söderut.
Förutom sitt industriella arv erbjuder Bankeryd även vacker natur och flera vandringsleder. Särskilt
vid Vättern finns både fina badstränder och den populära småbåtshamnen Domsand. Det finns
också ett rikt föreningsliv, med bland annat Bankeryds Sportklubb, IFK Bankeryd, Bankeryds Skid-
och Motionsklubb och Bankeryds Tennisklubb, samt flera lokala församlingar och andra aktiviteter.
Bankeryd har rötter som går tillbaka till 1300-talet, och för mer information om ortens historia kan
man besöka Bankeryds hembygdsförening.

Bankeryd som sommarort i början av 1900-talet

I början av 1900-talet blev Bankeryd en populär sommarort för stadsbor, särskilt från Jönköping,
som sökte lugn och natur vid Vättern. Tack vare lokaltågstrafiken, som infördes efter en motion i
riksdagen av riksdagsmannen och disponenten Erik Räf, kunde många bo på landet men ändå
arbeta i stan. Under flera decennier flyttade Jönköpingsbor ut hit varje sommar och återvände på
hösten. Tågen gick så ofta att vissa till och med kunde pendla hem för lunch eller middag. Det
verkar också ha funnits pensionat och andra boenden som tog emot besökare under denna tid.

Pensionatens historia

Pensionat var en populär boendeform från slutet av 1800-talet till mitten av 1900-talet, särskilt i
turistområden dit resenärer tog sig med ångbåt eller tåg. De erbjöd kost och logi för längre
vistelser och hade ofta en familjär atmosfär där gästerna återkom år efter år. Gemensamma
måltider serverades enligt fasta rutiner, ofta i form av ett ”gående bord”, det som i Sverige också
kallades smörgåsbord – en tradition som blev internationellt känd som ”Swedish Table”. Ordet
pensionat härstammar från franskan och betyder ursprungligen internatskola eller helpension.

Mamma Carinas pensionat idag

Mamma Carinas pensionat är idag det enda etablerade boendet i Bankeryd – och just därför också
det bästa, enligt vissa omdömen. Pensionatet erbjuder en trivsam vistelse för både naturälskare
och de som vill kombinera lugnet i Bankeryd med närheten till Jönköping. Med närhet till
vandringsleder och natursköna områden är det ett idealiskt val för den som uppskattar friluftsliv
och avkoppling.

Turismen i Bankeryd är begränsad, men Mamma Carinas spelar en viktig roll inom den lokala
gästnäringen. Det finns en tydlig efterfrågan på fler rum för att möta behovet. Utöver boendet
finns även andra besöksmål i området, som småbåtshamnen Domsand och de vackra
badstränderna vid Vättern.

Mamma Carinas pensionat ligger på Horstorps gård i Småland precis vid gränsen till Västergötland.
Gården sträcker sig vid kanten av Domneån, som rinner genom området och markerar gränsen
mellan de två landskapen. På andra sidan ån ligger Västergötland. Domneån har en lång historia
och har sedan år 1014 varit en del av gränsen för Skara stift, som delade de hedniska områdena
från de kristna. Den har också varit en viktig del i lokala industrins utveckling, bland annat genom
sågverk och vapenfabriker.

Horstorpsgård och Domneån har inte bara geologisk och kulturell betydelse utan spelar också en
roll i regionens historiska industriutveckling, från smedjor till vapenfabriker under 1600- och 1700-
talet. Området har varit knutet till smeder och entreprenörer som byggt upp viktiga industrier,
särskilt under 1800-talet.